Bu tedavideki amaç toplardamarların içinde yüksek basınca yol açan, kasık bölgesinde derin ve yüzeyel toplardamarların birleşme yerindeki kapakçığın yol açtığı yetersizliğin giderilmesidir. Teknik olarak hasta olan büyük safen veninin cerrahi olarak bağlanması( ligasyon) ve dizüstüne kadar çıkarılmasından (Stripping) ibarettir. Büyük safen veni ayak bileğinden başlar, bacağın iç yüzünde yukarı doğru ilerler ve kasık bölgesinde derin toplardamar sistemine bağlanır. Kasık bölgesinden ve dizüstünden yapılan iki ayrı cerrahi kesi ile büyük safen veni bulunur ve bağlanır.
Klasik Cerrahi Tedavinin Diğer Komplikasyonları
afen üzerine yapışık seyreden safen sinirinin damarla birlikte kopmasına bağlı bacakta hissizlik ve uyuşukluk, lenfatik doku hasarına bağlı bacakta kronik şişlik, insizyon skarları ve anasteziye bağlı alerjik reaksiyonlardır.
Günümüzde varis hastalığının tedavisi için kullanılan endovenöz ablasyon yöntemlerine göre klasik cerrahi tedavi çok invaziv bir tedavi opsiyonu olduğu görülmektedir. Ayrıca 2009 senesinde “Journal of Vascular Surgery” dergisinde yayınlanan 12.320 hastalık meta-analizde*(1994-2007 yılları arasında yayımlanan 64 çalışma dahil edilmiş) klasik cerrahi tedavinin etkinliği %77 olarak saptanırken, cerrahi ile karşılaştırılan endovenöz lazer ablasyon tekniğinin başarı oranı %94 olarak bildirilmiştir.
Prof. Dr. Erdal Aslım
Varis teşhis ve tedavisi için İstanbul’da Prof. Dr. Erdal Aslım ile iletişime geçebilirsiniz.