Ameliyatsız Varis Tedavisi

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gelişen teknoloji her alanda olduğu gibi tıpta da birçok alanda kendini göstermektedir. Lazerin tıp alanında kullanımının başlamasıyla birlikte varislerin tedavisinde de lazerin kullanım imkanı doğmuştur. Bu sayede hem işlem süresi, hem de iyileşme süresi kısalmış, gelişen teknoloji gelişen hayat koşullarına uyum sağlamayı kolaylaştırmıştır. Bu sayede ameliyatsız varis tedavisi ortaya çıkmıştır.

Ameliyatsız Varis Tedavisi

Bacak toplardamarında oluşmuş olan varisin tedavisinde, ameliyat yerine geliştirilmiş olan yöntemler ile yapılan varis tedavisine ameliyatsız varis tedavisi denilir. Ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerine aşağıda lazerle, köpükle, sıvı skleroterapi ile tedavi başlıklarında değinilecektir.

Ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinde varisli damar koparılarak vücut dışına çıkarılmaz onun yerine varisli damar dokuların içinde bırakılır ancak damar iç yüzeyi yakılarak damar kapatılır. Büyük damarlarda bu işlem lazerle yapılırken ilişkili damarlarda ya da kılcal damarlarda damarın büyüklüğüne göre köpük skleroterapi veya sıvı skleroterapi  ile yapılmaktadır.

Ameliyatsız varis tedavisi ameliyata göre daha kısa zamanda yapılmaktadır. Aynı zamanda işlem sonrası iyileşme dönemi daha kısa olmaktadır. Ameliyatsız varis tedavisi için estetik varis tedavisi de denilebilmektedir.

Ameliyatsız varis tedavisi yapılırken dokular içinde bulunan varisli damarlara girişim ultrason eşliğinde yapılır. İşlem sırasında ultrasonun kullanımı neredeyse bir zorunluluktur. Bu nedenle ameliyatsız varis tedavisinin ultrason eşliğinde yapılması tavsiye olunur.

Lazerle Varis Tedavisi

Lazerle varis tedavisine başlamadan önce ultrason eşliğinde femoral blok (bacağa giden ana sinirin geçici olarak uyuşturulması işlemi) yapılır. Böylece tedavi esnasında hasta ağrı duymayacak ve uyanık kalacaktır. Hastanın uyanık kalması işlem sırasında gereklidir, böylece doktorun işlem esnasında istediği manevraları yapabilir.

Daha sonra ultrason yardımıyla yeri tespit edilen varisli damara ince bir iğne ile giriş yapılır. Damar içine kateter ve lazer fiberi (lazer enerjisini damar içine götürecek olan kablo) yerleştirilir. Bu işlemin tamamı ultrason ile kontrol edilerek fiberin yanlış bir yere girmesi önlenir. Aynı şekilde fiberin doğru yere kadar yerleştirildiği de ultrasonla tespit edilir.

Daha sonra enerji verilecek damarın çevresindeki dokuların verilen enerji dolayısıyla yanmaması için damarla çevresindeki zar arasına tümesan anestezi verilir. Bu, daha çok serum ve lokal anestezi içerir. Hem ağrıyı önler hem de işlem esnasında damar çevresine su yastığı yaparak çevre dokunun yanmasını önler.

Bütün bu işlemler yapıldıktan sonra lazer fiberine enerji verilir ve damarın içi yakılarak yavaş yavaş dışarı çekilir. Çekilen fiberin etkisiyle damar, iç yüzeyine doğru yapışarak kapanır. Böylece lazerle varis tedavisi tamamlanmış olur. Hasta 1 saatlik işlem sonrasında yürüyerek evine gider ve ertesi gün işe de gidebilir.

Köpük Tedavisi

Köpük tedavisi özellikle son yıllarda çok sık kullanılan bir tedavi yöntemi olmuştur. Bu yöntem kılcal damar varisleri ve orta genişlikteki varisli damarlara uygulanır.

Köpük tedavisi sırasında aterosiklerol isimli ilaç, özel aletler yardımıyla köpürtülerek varisli damar içine uygulanır. Bu ilaç, özelliği itibariyle damar iç yüzünü yakarak ince damarlarda lazerle varis tedavisindeki etkiyi yaratır.

Damar ilacın etkisiyle yandıktan sonra hastalıklı damardaki dolaşım durur ve sonra da tamamen kapanır. Varisli damar doğru yönde akışı sağlayamadığı için kapatılmasından başka yol olmadığı için temelde tüm tedavilerde varisli damarın kapatılması hedeflenir. Böylece derindeki sağlıklı damarların iş yükü de azalır. Köpük tedavisi lazerle varis tedavisi sonrasında tamamlayıcı tedavi olarak uygulanabilir.

Köpük tedavisi sırasında hasta ilacın yakması nedeniyle hafif bir ağrı hissedebilir. Tedavi çok kısa sürer ve hasta konforu açısından son derece iyi bir tedavi yöntemidir. Tedavi sonrasında hasta hemen yürüyerek işine evine ya da spora gidebilir. Hayata kaldığı yerden devam edebilir.

Sıvı Skleroterapi ile Varis Tedavisi

Özellikle örümcek ağı gibi çok ince olan ve cilt yüzeyinden görünen kılcal varislere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde aterosiklerol isimli ilaç köpürtülmeden doğrudan damar içine uygulanır.

Ayak bileklerinde ve ayak yüzeyinde oluşan kırmızı renkli çok ince kılcal damarların tedavisinde sıvı skleroterapi uygulaması son derece başarılı sonuç vermektedir. Sıvı skleroterapide uygulanan ilaç aynı olmasına rağmen ilacın çözünürlük oranı farklı olarak kullanılır.

Ayak bileğinde, bacaklarda ya da ayak yüzeyinde görülen kılcal varislerin sıvı skleroterapi ya da köpük tedavisi ile doğrudan tedavi edilmesi doğru değildir.

Tedavi öncesinde bu kılcal varislerin neden oluştuğunun araştırılması, altta yatan temel nedenin ne olduğunun tespit edilmesi gerekir. Bunun için detaylı şekilde varis muayenesi yapılmalıdır. Ayrıca varis muayenesi esnasında Ayakta Bilateral Venöz Renkli Doppler Ultrason eşliğinde venöz haritalamanın yapılması gerekir.

Diğer Ağrısız Varis Tedavisi Yöntemleri

Burada ağrısız varis tedavisi yöntemlerinden bir kaçına değindik ancak lazerle varis tedavisine alternatif olarak kullanılan diğer varis tedavisi yöntemleri ise buharla varis tedavisi, radyofrekansla varis tedavisi gibi yöntemlerdir. Tüm bu tedavi yöntemlerinin ortak özelliği; damar içine ısı enerjisi vererek damarın iç yüzeyini yakılmasıdır.

Sonuç olarak yapıştırıcı sürülmüş yüzey gibi damarın kapanması sağlanır. Buharla varis tedavisinde damar içine yüksek sıcaklıkta buhar uygulanırken, radyofrekansla varis tedavisinde de damar içine radyofrekans enerjisi ile ısı verilmektedir.

Prof. Dr. Erdal Aslım

 

Varis teşhis ve tedavisi için İstanbul’da Prof. Dr. Erdal Aslım ile iletişime geçebilirsiniz.